Inleiding : Meer dan 1 sleutel

Meer dan 1 sleutel

De bekkenbodem, het centrum van waaruit we bewegen, is op z’n best als het soepel en veerkrachtig is. Een goed functionerende bekkenbodem kan ‘drukveranderingen’ adequaat opvangen, draagt bij aan gracieus bewegen, en zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond staat, vol levenskracht en zelfvertrouwen, met passie en plezier.

De bekkenbodem is ook kwetsbaar en kan door allerlei factoren uit balans raken. Gelukkig is daar, mits je er op tijd bij bent, veel aan te doen en vaak met goed resultaat.  Een langdurige disfunctionerende bekkenbodem kan, in combinatie met algemeen belemmerende factoren, tot grote problemen leiden die héél de mens raken. Niet alleen het fysieke, ook het denken, gedrag, emoties en sociale leven veranderen.

Wat te doen als de bekkenbodem niet zo makkelijk in beweging komt en te gespannen is? Als het (her)kennen en erkennen van de oorzaak van de klacht, de bekkenbodem onberoerd laat? Als er maar geen gevoel in wil komen? Maar al te vaak werkt langdurige focus op het problematische niet en geeft het alleen maar meer stress.  Door stress komt het sympathisch zenuwstelsel in een nog hogere versnelling . Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol zijn niet bevorderlijk voor genezing. Endorfine, serotonine en oxytocine zijn daar veel beter voor geschikt. Hoe krijg je die in actie? Hoe temper je de ‘sympathische overdrive’?  Welke sleutel heb je daar voor nodig?

In de praktijk heb ik geleerd, mede door mijn intuïtie te volgen, dat er niet één sleutel is. Het is steeds weer net even anders. Het zijn vaak de ‘kleine dingetjes’ die het doen. Je moet het wel zien en oppakken. En dat vraagt aandacht. Besef dat alles wat je aandacht geeft, groeit en versterkt. Aandacht is als magische alchemie in die zin dat het twee kanten op kan. Net zoals een betoverende situatie al je aandacht kan vragen, zo kan alle aandacht voor een gewone situatie heel betoverend zijn.

Mijn voornemen is om een paar stukjes te schrijven over onderwerpen die me fascineren en die in de praktijk zinvol zijn gebleken. Misschien slaat er een vonk bij je over en word je ook enthousiast. De onderwerpen zijn, daar waar mogelijk, zelfs wetenschappelijk getoetst.